Hjem     Nyheter     Aktiviteter    

Isfiske
Åpne kurs
Holmendammen
Fast fisk
Historikk
Bli medlem
Kontakt oss
 
 
 
 
 
OFA
 
For medlemmer:
Registrer email adressen din. Da når vi deg lettere.
Navn:
Epost:
 

22.01.15   Kraabøl med tankevekkende foredrag om laksen i Trysilelva

Morten Kraabøl, forsker fra NINA og skribent mv. fikk folk til å engasjere seg i de vanskelige spørsmål om frie vandringsveier for Vänern-laksen.

28 tilhørere engasjerte seg i spørsmålene knyttet til Lakseprosjektet i Klaraelv -Trysilelva. I utgangspunktet et velment initiativ fra 2010, mellom Lensstyrelsen i Värmland og Fylkesmannen i Hedmark. Tanken er å få frie vandringsveier for laks og storørret i vassdraget fra Väneren til Femunden.

Ekspertgruppen med Morten Kraabøl i spissen fikk 36 mill. å rutte med for å utarbeide en mulighetsrapport.

Men akk, 11 kraftverk, med ulike vanninntak og utløp, farlige turnbiner (kjøttkverner for utgående fisk/smolt) dårlige og manglende laksetrapper etc. har skapt store problemer for å kunne realisere frie vandringsveier som er EUs krav i deres vanndirektiv av 2000, approbert av norsk rett i 2007.

I mulighetsraporten lanseres flere måter å kunne få fisken forbi hindringene men til en pris i 7-siffer klassen. Et konkret forslag er å frakte gytefisk i tankbiler forbi de verste kraftanleggene, rive 5 av dem og legge fiskepipelines forbi anleggene nedstrøms. Ikke gratis dette heller.

Til alt overmål er det påvist gyro i Vänern laksen. Men den tåler det gjennom 8000 år som ferskvannsfisk. Imidlertid vil den kunne være smittebærer for annen fisk på norsk side som ikke tåler det.

Så der står saken i stampe. Ingen vet hva som nå skjer. I beste fall blir elven lakseførende om 500 år når resten av fiskebestanden blir motstandsdyktig mot gyro !

Morten Kraabøl rettet en instendig anmodning til foreningene om å engasjere seg i spørsmål om revisjon av kraftanlegg i hht. EUs vanndirektiv. Vi må få noen nye ALTA-aksjoner for å påvirke myndigheter og forvaltningen av laks og innlandsfisk slik at større investeringer i gode fisketrapper gjøres. Uten store midler og vilje til gjennomføring kan frie vandringsveier for fisken ikke kunne gjennomføres. 

 

Initial value.

Initial value.

Initial value.

Initial value.

Siste nytt:
Sjøstrand
04.11.17 - Les mer..

Fast Fisk no-3 2017 er i trykken
25.09.17 - Les mer..

Åge Larsen Fylkesmester i fluekasting, Espen Mykløen klubbmester.
22.08.17 - Les mer..

Det blir brønnboring ved Holmenbua i slutten av august.
20.08.17 - Les mer..

Inspirerende og fin tirsdagskveld med Jarle Strandberg på Holmendammen.
23.05.17 - Les mer..

Se alle nyheter

Aktiviteter:
Se alle aktivitetene